Onkruid verwijderen tussen de rijen

Messen

Het onkruid tussen de rijen kan eenvoudig verwijderd worden met messen. Deze lichten het onkruid op, waarna het uitdroogt en afsterft. Er zijn diverse breedtes te verkrijgen :

  • A-vorm : Hardox messen van 10 tot 34 cm (per 2 cm) met stalen steel 30×12
  • A-vorm : Hardox messen van 35 tot 70 cm (per 5 cm) met stalen steel 50×20
  • Hardox kantmessen (om het aanaarden naar de planten toe te vermijden) 12-18 cm
  • Spoorwissers 14 cm breed met stalen steel 50×20

Als optie zijn aanaarders voor zowel 30×12 als 50×20 stelen beschikbaar, al dan niet regelbaar in breedte.

De kleine messen kunnen gemonteerd worden in verschuifstukken zodat men de werkbreedte kan aanpassen naargelang de grootte van het gewas. Alle messen zijn uitgevoerd in Hardox 500 staal en geslepen af fabriek. Aan de zijkant van de machine (sluitrijen) worden naar wens 3/4 messen voorzien.


Triltanden

De grote triltanden zijn standaard voorzien van vervangbare ganzevoetschoffels en hierdoor uitermate geschikt voor het verluchten van de grond. Door de vibrerende werking wordt de aarde los getrild en wordt licht aangeaard. Deze tanden hebben de beste werking in middelzware tot zware grondsoorten.

De kleine triltanden zijn standaard voorzien van vervangbare beitels. Door de vibrerende werking wordt de grond licht los getrild. De kleine triltanden worden best gebruikt in middelzware grondsoorten.


Wiedegelementen

Het losgeschoffelde onkruid tussen de rijen wordt door middel van een wiedegelement ontdaan van de grond tussen de wortels, zodat het snel kan uitdrogen. Bijkomend voordeel is dat een wiedegelement de grond mooi verkruimeld.

Beschikbaar in breedtes van 40 en 55 cm (eveneens in halve L/R uitvoering)


Onkruid verwijderen in de rijen

Torsiewieders

Twee stalen veer-tanden die bij een grotere, stevige vrucht het kleine en kiemende onkruid kan verwijderen. De tanden veren weg bij de vrucht, maar trillen het onkruid uit de grond. Instelbaar in diverse richtingen, vooral aanbevolen bij sla of in lichte grondsoorten.

Torsiewieders


Vingerwieders

Deze stervormige elementen hebben flexibele rubber vingers die het onkruid in de rijen verwijderen. De sterren worden aangedreven door metalen pinnen die in de grond gaan en maken het onkruid los uit de grond. Voor zware grond bestaat er een uitvoering met versterkte vingers en een stalen uitvoering voor de boomkwekerijen. Elke vinger is afzonderlijk te vervangen. De vingerwieder is voorzien van een dubbel afgedichte smeerbare lagerbus.


Overige accessoires

Rijenbemesting

Gevoelige besparing op kunstmatige meststoffen door precieze afgifte. Kunststof meststoffenbak met roestvrij stalen deksel en rooster. Afgifte regelbaar per rij, eenvoudig instelbaar door middel van doseerschuif. Afgifte achter het schoffelmes, achter een aparte tand, beitel of los in de rij. Aandrijving synchroon met rijsnelheid door koppeling met het steunwiel van de schoffelmachine of met een loopwiel (bij mechanische schoffelmachines).


Aanaardploegen

Voor het crëeren en onderhouden van ruggen in bijvoorbeeld de preiteelt. Voorzien van vervangbare slijtpunt.
De vleugels zijn regelbaar in breedte.

IMG_6350


Bladbeschermers

Om kleine en kwetsbare gewassen te beschermen tijdens het schoffelen, bladbeschermers bestaan in verschillende soorten, zowel lange glijplaten als de getande of gladde schijven.


Ruggenteelt (schijven)

Bolle schijven in diverse diameters (300,350,400,450 en 500) voorzien van dubbele lagering, voor het schoffelen van de zijkant van een ruggenteelt. Instelbaar zodat er zowel af- als aanaardend gewerkt kan worden.