Thermische onkruidbranders bestaan in verschillende varianten en werkbreedtes. De onkruidbrander doodt naast het onkruid zelf ook onkruidzaden, sporen, schimmels en bacteriën en vermindert hierdoor eveneens de ziektedruk op het veld. Men kan de onkruidbrander ook toepassen voor de loofdoding in de aardappelteelt. De verhitte lucht doet de celwanden van de onkruidplanten als het ware stuk springen zodat het onkruid snel verwelkt.

branden met luchtondersteuning

Volleveldsbrander

De volleveldsbrander van Vanhoucke Machinebouw onderscheidt zich op de markt door zijn solide constructie. Het chassis is eveneens volledig gemetalliseerd en gespoten, zodat de machine ook na vele gebruiksjaren er onberispelijk uitziet. De branderkast is standaard voorzien van hoogwaardige isolatie die ondersteund wordt door inox strekmetaal. Aan de zijkant van de brander zijn er 2 in hoogte regelbare steunplaten. De voor- en achterzijde van de branderkast wordt afgesloten door inox plaatjes die eventueel uitgesneden worden in de vorm van de ruggen op het veld.


Elke branderbak is voorzien van een eigen elektronische ontsteking met beveiligingsunit. De brander is uitgerust met een waak- en hoofdvlam, bedienbaar vanuit de tractor. Standaard is de branderkast 2m lang voor elke brander tot 1.8m, grotere werkbreedtes beschikken over een branderkast van 2.5m (optioneel ook mogelijk voor 1.5 en 1.8m branders).
Onze branders zijn standaard voorzien van luchtondersteuning met voorverwarming van de lucht door een ventilator en dit heeft de volgende voordelen:

  • Er is steeds voldoende zuurstof aanwezig, zodat er altijd een efficiënte verbranding is met een zo hoog mogelijke verbrandingstemperatuur.
  • Er ontstaat een gedwongen warmtestroom naar achteren in de branderkast. De hitte wordt, tot het verlaten van de branderbak, tegen de grond gedrukt. Hierdoor ontsnapt er geen warmte vooraan aan de brander.
  • Geen invloed van windvlagen die de verbranding negatief beïnvloeden.

De brander wordt gevoed door vloeibaar propaangas, het gehele leidingwerk is uitgevoerd met inox buizen. Bij elke brander kunnen er achteraan stalen ballonwielen gemonteerd worden, die in het spoor van de tractor lopen ter ondersteuning van de machine.

Optioneel is een PLC-sturing met 7″ TFT-scherm mogelijk. Op het scherm worden de belangrijkste parameters weergeven zoals de indicatie van de vlam, gasdruk, status van de filter, snelheid van de ventilator, digitale versie van de handleiding…

Verschillende types:

  • 1,5 – 1,8 – 2 – 3 meter met star frame
  • 4,5 – 5,4 – 6 – 9 meter met hydraulisch opklapbaar frame
  • Andere werkbreedtes op aanvraag.

Optioneel :

  • Compressor om het resterende gas uit de leidingen te blazen bij uitschakelen van de brander.
  • In hoogte instelbare steunwielen
  • PLC sturing met 7″ TFT scherm om alle belangrijke parameters te controleren


Rijenbrander

Tijdens het branden

De rijenbranders worden ingezet om zo precies mogelijk op het veld te gaan branden. Economisch qua verbruik, omdat de zone waarin gebrand wordt zo klein mogelijk is. Men kan zowel tussen als op de rij branden. Bij het branden op de rijen onderscheidt men het branden voor opkomst van de plant en na opkomst.


Door te branden vlak voor de opkomst van de plant zorgt men voor een groter concurrentieverschil tussen de planten en het onkruid. De plant zal sneller groter zijn dan het onkruid, wat het schoffelen achteraf ten goede komt.

Door te branden na opkomst (cichorei, andijvie, mais, …) krijgt men naast het doden van het onkruid eveneens een beschadiging aan de plant. Onderzoek heeft echter aangetoond dat de plant geen groeiachterstand heeft op niet-gebrande planten. Indien men geen plantschade wil, kan men branden tussen 2 schijven die de plant beschermen.

De rijenbranders worden ofwel op een star frame gemonteerd, ofwel aan de parallels van een schoffelmachine, zo kan men beide bewerkingen combineren in 1 werkgang. De branders worden gevoed met vloeibaar of gasvormig propaan en zijn steeds voorzien van een afsluitventiel. Ontsteking van de branders is standaard handmatig en kan optioneel elektronisch uitgevoerd worden.
In principe zijn alle opstellingen mogelijk, doordat de branderelementen (5, 10 of 15 cm) op een kogelgewricht gemonteerd zijn en zo flexibel instelbaar zijn. Men kan zowel in breedte als hoogte regelen.